Wat je niet moet zeggen tegen iemand met een glutenvrij dieet

glutenvrij dieet

Wanneer je vertelt dat je een glutenvrij dieet volgt, krijg je soms rare dingen naar je hoofd geslingerd. Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Daarom vandaag een overzichtje van 7 dingen die je vooral niet moet zeggen tegen iemand die een glutenvrij dieet volgt.

Om positief af te ronden, vind je onderaan ook een paar opmerkingen die je vooral wél kunt zeggen tegen iemand met coeliakie of glutensensitiviteit.

Veel van die nare opmerkingen komen voort uit onbegrip. Veel mensen weten gewoon niet wat het precies inhoudt om een glutenvrij dieet te volgen. En laat het trouwens nu net het doel van de Coeliakiemaand – elk jaar in mei – zijn om te zorgen voor meer bekendheid rondom coeliakie en glutensensitiviteit. Daarom geef ik je vandaag een handig lijstje van dingen je die vooral niet én wel moet zeggen tegen iemand met een glutenvrij dieet. Komen ze!

1. ‘Pfff… Glutenvrij. Wat mag je dan nog wél eten?’

Nou, genoeg! Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, is het echt niet zo dat je niets meer kan eten. Groente en fruit is altijd glutenvrij, net als aardappels en rijst. En er zijn genoeg glutenvrij producten op de markt, zoals glutenvrije pasta, glutenvrij brood, glutenvrije koekjes. Er valt genoeg te kiezen!

2. ‘Eén keer zondigen moet toch kunnen?!’

Nou, nee. Wanneer mensen met coeliakie één keer gluten eten, kan er al schade optreden aan de darm. Ook wanneer het een heel kleine hoevelheid is. Daarbij krijgen ze ook klachten na het eten van gluten, wat ook geldt voor mensen met glutensensitiviteit. Ook zij kunnen niet een keer smokkelen.

3. ‘Ik eet ook weleens glutenvrij’

Waarom zou je weleens glutenvrij eten? Glutenvrij eten is naar mijn idee geen keuze. Dat doe je omdat je er last van krijgt als je het wel eet. Daarom eet je of nooit glutenvrij of áltijd.

4. ‘Je kunt echt niet bij mij komen eten. Glutenvrij is zoveel gedoe’

Dat valt wel mee. Er zijn genoeg dingen die ik wel mag eten en zoveel gedoe is het ook weer niet. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je altijd glutenvrij zou moeten eten? Het is gewoon een kwestie van iets anders koken en eten dan je gewend bent.

5. ‘Een kruimeltje kan vast geen kwaad’

Nou, dus wel. Mensen met coeliakie kunnen al ziek worden van één kleine kruimel. Wanneer je eten bereidt voor iemand met een glutenvrij dieet, is het erg belangrijk om te letten op kruisbesmetting en alles dus goed schoon te maken.

6. ‘Van glutenvrij val je af’

Nee, hoor. Dat je van een glutenvrij dieet afvalt, is echt onzin. Glutenvrije producten, zoals glutenvrije pasta en glutenvrij brood zijn juist dikmakers.

7. ‘Dan eet je vast heel gezond!’

Ook dat valt wel mee. Dat ik een glutenvrij dieet volg, wil niet zeggen dat ik alleen maar groente en fruit eet en het liefst een hand ongebrande noten als tussendoortje neem. Ook ik hou van pannenkoeken, frikandellen en kroketten, zolang ze maar glutenvrij zijn!

Wat je wél kunt zeggen

Mensen met een glutenvrij dieet willen graag serieus worden genomen. Het volgen van een glutenvrij dieet doe je immers niet voor je lol. Onwetendheid is niet erg, maar stel dan gewoon vragen en toon interesse. Hieronder 3 dingen die je wél kunt zeggen tegen iemand met een glutenvrij dieet.

1. Wat vervelend voor je!
2. Wat houdt een glutenvrij dieet precies in?
3. Hoe ben je erachter gekomen dat je niet tegen gluten kunt?

Wat moeten mensen volgens jou niet zeggen tegen iemand met een glutenvrij dieet? Laat je reactie hieronder achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *