Welke melk is goed voor elk?

is melk goed voor elk

Vroeger kon ik haast niet zonder mijn dagelijkse glas – of glazen – melk. Ik genoot echt van zo’n koud glas melk. Standaard dronk ik een glas bij het ontbijt, soms nog een tijdens de lunch en af en toe ook nog bij het avondeten. Ik werd daarbij aangemoedigd door mijn moeder, onder het mom van ‘melk is goed voor elk’ en ‘daar word je een sterke meid van’.

Maar is dat wel zo? Is melk wel goed voor elk?

Voor de meeste mensen doet melk veel goeds. Het bevat veel goede voedingsstoffen en zit dan ook vol met calcium en vitamines, zoals B12 en B2. Calcium zorgt voor een goede botgezondheid, wat betekent dat melk inderdaad zorgt voor sterke botten. Dat bekende zinnetje van onze ouders komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Met mate

Aandachtspuntje is wel dat melk veel verzadigde vetten bevat, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Drink melk met mate dus. Het Voedingscentrum raadt aan om gemiddeld 400 tot 650 ml melkproducten per persoon per dag te gebruiken. Hier vallen alle melkproducten onder, dus ook yoghurt en karnemelk. Daarbij is het aan te raden om vooral voor magere varianten te kiezen, aangezien deze minder verzadigde vetten bevatten.

Over het algemeen kun je dus stellen dat melk gezond is. Maar er zijn ook mensen die klachten krijgen van melk. Zij hebben een lactose-intolerantie of koemelkallergie en krijgen bijvoorbeeld buikpijn na het drinken van melk. Maar wat neem je dan om groot en sterk te worden?

Bij een lactose-intolerantie is de lactose in melk de boosdoener. Gelukkig zijn er veel lactosevrije producten op de markt. Zo is er lactosevrije melk, lactosevrije yoghurt en zelfs lactosevrije kaas te verkrijgen. Deze producten kunnen een goede uitkomt zijn voor mensen met een lactose-intolerantie.

Plantaardige vervangers

Wanneer je een koemelkallergie hebt en helemaal geen melk kan verdragen, is enkel lactosevrij niet voldoende. Dan ben je aangewezen op plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, rijstmelk, kokosmelk en – mijn absolute favoriet – amandelmelk. Even wennen in het begin, maar zeker niet verkeerd. Ook met amandelmelk kun je een lekkere havermoutpap maken, sojamelk is ideaal in de cappuccino en kokosmelk kun je zelfs gebruiken als slagroom!

Genoeg mogelijkheden dus. Daarnaast bevatten deze alternatieven vaak ook voldoende vitamines, waardoor het niet alleen een lekkere, maar ook een verantwoorde vervanger is.

Welke vervanger is jouw favoriet? Laat je reactie hieronder achter!

8 Reacties op “Welke melk is goed voor elk?

      1. De Dark choco is te koop bij AH (maar niet alle filialen heeft het), en heb het ook wel eens bij Jumbo gezien. Is ook mijn favoriet.

  1. Helaas koemelkallergie, lactoseintolerantie en sojaallergie.
    Dus alleen de amandelmelk en rijstenmelk zijn opties.
    Enge nadeel ks dat rijstemelk wordt geteld als botrrhammen, zitten ook veel calorieen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *