Workshop macarons maken

macarons

De macaron is met stip mijn favoriete lekkernij uit Frankrijk. Natuurlijk, je hebt de croissant en de crème brûlee, maar er gaat toch echt niets boven een mierzoete macaron. Daarnaast is een macaron – in tegenstelling tot de eerdergenoemde croissant en crème brûlee – glutenvrij en dus ideaal wanneer je geen gluten mag.

Omdat macarons best lastig te maken zijn, volgde ik samen met vriendin Anouk een workshop bij de Gebaksjuwelier in Culemborg. Eigenaresse Paula, die gek genoeg zelf niet eens zo van macarons houdt, leerde ons en nog 6 anderen de fijne kneepjes van het vak.

Na een kopje thee gingen we al snel de keuken in. Paula lichtte het recept toe, wat helaas geheim moet blijven. Ik kan wel verklappen dat we in ieder geval veel suiker nodig hadden, net als amandelmeel, eiwitten, suikerstroop en botercrème voor de vulling van de macaron.

macarons

Allereerst maakten we het beslag, dat bestond uit amandelmeel en suiker. Macarons staan niet alleen bekend om hun zoete smaak, maar ook om hun lieflijke kleurtjes. Als echte meisjes gingen wij natuurlijk voor roze. Om die zoete kleur te krijgen, voeg je kleurstof toe. En met kleurstof is het oppassen geblazen: dat krijg je niet zomaar uit je kleding. Gelukkig had Paula charmante schorten om vlekken te voorkomen.

Vervolgens gingen we aan de slag met de suikerstroop en de eiwitten, wat we later weer bij het beslag voegden. Dit geheel ging in een spuitzak en toen was het tijd voor het opspuiten van de macarons. Hier bleek nog een hele techniek achter te zitten, die niet voor iedereen – ik bedoel hiermee vooral mijzelf – even makkelijk was.

De macarons moesten niet te klein zijn, maar zeker ook niet te groot, want dan zouden ze in elkaar overlopen. Iets wat klaarblijkelijk onvermijdelijk is voor beginners zoals ik. Hoewel het oog natuurlijk ook wat wil, is de smaak toch het belangrijkste. En onder dat motto schoven we de macarons de oven in.

macarons

Terwijl de koekjes in de oven stonden – en ik het niet kon laten om af en toe even een kijkje te nemen – storten we ons op het maken van de vulling van de macaron. We kozen voor mango, deze zachte, maar tegelijkertijd frisse smaak, matchte vast goed met de zoete macaron.

macarons

De macaronkoekjes waren inmiddels klaar en werden onderworpen aan een uitvoerige inspectie. Natuurlijk werd er hierbij ook even geproefd en de smaak was heerlijk: lekker zoet, zoals een macaron hoort te zijn. Helaas waren er wel een aantal koekjes in elkaar over gelopen of gebarsten, maar volgens Paula liet dat alleen maar zien dat macarons nou eenmaal niet de makkelijkste koekjes om te maken zijn. Eigenlijk waren wij dus gewoon bikkels dat we het aandurfden.

macarons

Om de macaron helemaal af te maken, spoten we de botercrème met mangosmaak ertussenin. De onderkant van een koekje voorzagen we van een laagje crème en we plakten er een ander koekje op. En klaar waren we. Toen konden we onze creatie pas écht gaan proeven. En wat ons betreft was die geslaagd. Een heerlijke zoete macaron, met toch dat frisse van de mango.

Een rondgang langs de andere groepjes leerde dat ook zij lekkere macarons hadden gemaakt. Rode, blauwe en paarse macaron sierden de tafel, met vullingen van witte chocolade, pure chocolade en frambozen. Stuk voor stuk heerlijke smaken. En Paula, die aan het begin van de workshop zei zelf eigenlijk niet van macarons te houden? Ook zij gaf aan het einde van de middag toe dat die macarons tóch best lekker zijn…

Hebben jullie weleens macarons gemaakt? Hoe is dat toen gegaan? Laat je reactie hieronder achter.

4 Reacties op “Workshop macarons maken

  1. Ja Ik heb ze een keer thuis gemaakt! ging heel goed 🙂 maar ik had net als jij ook eerst een workshop gevolgd bij Paula 🙂 Ik had alleen wel dezelfde hoeveelheden gebruikt dus er liggen al een aantal maanden koekjes zonder vulling in de vriezer haha. Onze favoriete vulling is een blikje Friesche Vlag melk 3 uur koken en dat er dan op smeren.

    1. Handig, dat je een paar koekjes in de vriezer hebt liggen! Dan kan je ze altijd klaarmaken wanneer je daar zin in hebt. Ik denk dat ze bij mij geen paar maanden zouden overleven in de vriezer. Dan zou ik ze al lang opgegeten hebben! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *